Filmen ”Voldtægt som krigsvåben” er tilgængelig i dansk stemmeversion
på DVD, produceret med støtte fra OAK Foundation Danmark.
”Bestil møde med instruktørerne”
Man kan møde instruktørerne af filmen ”Voldtægt som krigsvåben” med visning af filmen efterfulgt af diskussion med instruktørerne - i interessergrupper, foreninger, biblioteker og lignende ...
Kontakt os for uforpligtende forespørgsel: info@sfinx-film.dk
Film documents Bosnia rape victims' anguish in absence of retribution
Source: Thomson Reuters Foundation - Fri, 21 Feb 2014 05:14 AM
The filmmakers found that Bosnian authorities have failed to offer enough mental health support to Balkan war rape victims.
“My husband and children were crying… They had raped my daughter,” Bakira Hasečić, a prominent women's rights activist from Bosnia, said on camera.
“They hit her in the head with their weapons. There was panic in the house. My screams could be heard miles away.”
She says she was also raped, under the threat that her entire family would be killed if she did not satisfy the soldier.
“These are traumas you live with, you sleep with and you wake up with. There is no medical eraser that can erase it from your mind,” she said. “The greatest pain we carry is the lack of justice, for without justice we’ll never regain self-esteem and peace in our souls.”
Hasečić heads Women Victims of War, a Sarajevo-based organisation set up in 2003 that helps survivors access healthcare, and legal and financial aid. She is just one of the 25,000 women listed in her NGO’s war rape victims database.
LONDON
Filmen "Voldtægt som krigsvåben" blev vist fem gange på det internationale topmøde "End Sexual Violence in Conflict" den 10. til 13. juni 2014 afholdt i ExCel London - arrangeret af daværende udenrigsminister William Hague og særlig FN-udsending Angelina Jolie
OSLO
Filmen "Voldtægt som krigsvåben" blev vist i Oslo i forbindelse med det internationale topmøde "End Sexual Violence in Conflict" - den 11. juni 2014 i Litteraturhuset, Oslo, arrangeret af den britiske ambassade sammen med det norske udenrigsministerium
BORNHOLM
Filmen "Voldtægt som krigsvåben" blev vist på "Folkemødet" - arrangeret af den britiske ambassade sammen med den danske udenrigsministerium og Det Danske Filminstitut
KØBENHAVN
Filmen "Voldtægt som krigsvåben" havde verdenspremiere i Grand Theatre marts 2014 - med følgende paneldebat med
Frederik Harhoff
Folkeretsekspert og tidligere dommer ved
Den Internationale Straffedomstol for tidligere Jugoslavien. (ICTY)
Birthe Weiss
Indenrigsminister under Balkankrigen,
journalist og forfatter
Libby Tata Arcel
Klinisk psykolog, Lektor emerita,
Københavns Universitet
Bjørn Elmquist
advokat, formand for Retspolitisk Forening
ved moderator
Christoffer Guldbrandsen
Redaktør på DR2
IKAST
Filmen "Voldtægt som krigsvåben" blev vist i Ikast Bio den 4. september 2014 - efterfulgt af debat imellem instruktørerne og publikum
Arrangeret af Ikast-Brande Bibliotek
VIST PÅ TV
Danish TV DR2
Swedish TV SVT
Bosnian TV BHRT
Polish TV TVP
Icelandik TV RUV
FESTIVALS
Kosovo Dokufest 2015 - 8. - 16. august 2015
Vienna International Human Rights Film Festival
4. - 13. december 2014
BIFFES - dec . 4.-11. 2014 i Bengaluru, India.
Festivalen er organiseret af the Karnataka Chalanachitra Academy, Government of Karnataka i samarbejde med the Karnataka Film Chamber of Commerce.
IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam 19. – 30. november 2014
- Nomineret til Oxfam Global Justice Award.
Nomineret til PRIX EUROPA TV-IRIS Category.
Prix Europa 2014, The European Broadcasting Festival Berlin
21. - 24. oktober 2014
Mumbai Film Festival,
India - The Real Reel section
14. - 21. oktober 2014
konferencer og særlige screeninger
Against Our Will – 40 Years After:
Exploring the Field of Sexual Violence in Armed Conflict
Conference • Hamburg Institute for Social Research
2.-4. jul1 2015
Institute of Women's Studies in the Arab World (IWSAW) ved Lebanese American University i Beirut
- d. 8.-11. juni 2015
Sexual Violence from the Holocaust to the Contemporary Security Agenda
DIIS, Danish Institute for International Studies
29. januar 2015
LONDON - UK
OSLO - Norge
BORNHOLM - Danmark
KØBENHAVN- Danmark
IKAST -Danmark
VIST PÅ TV
FESTIVAL
konferencer og særlige screeninger
Voldtægt som Krigsvåben
Skrevet den 05-03-2014 15:06:04 af Tue Steen Müller
Det var et flot arrangement, som fandt sted i Grand Teatret i går aftes: Indledning ved DR’s Mette Hoffmann-Meyer, som hyldede de to instruktørers engagement og professionalisme, som hun havde nydt godt af i mange år. Fulgt af en indledning af de to instruktører – Katia Forbert fortalte, at hun første gang havde hørt bosniske kvinder fortælle om grusomme voldtægter for 22 år siden på flygtningeskibet Flotel Europa. Siden da havde de to mange gange taget tilløb til at lave en film om emnet.
Panelet efter visningen af filmen sad bl.a. den danske dommer Frederik Harhoff (der blev kendt inhabil i krigsforbrydersagen mod serbiske Vojislav Seselj efter at have kritiseret tribunalets amerikanske leder for at have presset meddommere til at ændre praksis for strafudmåling i mildere retning). Han roste filmen for at ”være modig” og at ”få sagt noget om det retsvæsen, som jeg har været en del af”. Han sagde, at voldtægt har optrådt som en ”underforbrydelse”, men at det burde anerkendes – som filmen plæderer for – som en del af en krigsstrategi, hvilket kan godtgøres ved at pege på det mønster, som voldtægternes gerningssteder udgør. Det var oplagt, sagde Harhoff, at målet var at få den angrebne befolkning til at forlade deres hjem.
Tidligere minister, journalist Birte Weiss, som har skrevet bøger om krigen i Bosnien, og som har optrådt som vidne ved åbningen af en massegrav, roste også filmen og dens skildring af de stærke kvindegrupper og ”hvis en forsoning lykkes, så er det kvindernes skyld”.
Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist pegede på, at det ”jo halter slemt med de international domstole, også den i den Haag, hvor amerikanerne ikke vil være med...”. Det er stadig ”Victor’s Justice”, som hersker, sagde han.
Der var spørgsmål og kommentarer fra salen – den første var at ”vi mænd er nogle værre dyr og der mangler kvindelige dommere”. Birte Weiss fremhævede Nusreta Savic, som også optræder i filmen, og som var i kz-lejren Omarska. ” Hendes græsrodsarbejde har fået den internationale jura til at flytte sig.”
- Instruktørerne om filmen:
Vi begyndte optagelserne til denne dokumentar for mere end 20 år siden, på et flydende hotel ”Flotel Europa”, som lå ved kajen i Københavns havn. Her var indkvarteret 1000 mennesker, som havde haft held til at slippe væk fra den krig, der var brudt ud i Bosnien (Balkan krigen 1992-95). De fleste var kvinder og børn. En gruppe kvinder i fælleskøkkenet berettede desperat om massevoldtægt brugt som våben for at jage dem væk fra deres hjem og land - for at accelerere etnisk udrensning.At voldtægt blev brugt som våben i krig var chokerende for os. Man skulle umiddelbart tro, at den slags var et afsluttet kapitel efter anden verdenskrig, i hvert fald i Europa. Det var svært at begribe. Det var vores motiv til at realisere denne dokumentar. Men det tog os mange år, før vi var følelsesmæssigt stærke nok til at tage fat på emnet.
Brugen af voldtægt som krigsvåben og krigsstrategi er vokset kolossalt. I det 20. århundrede bliver der begået flere massevoldtægter i krige end nogensinde før. Denne urgamle metode til etnisk udrensning og erobring af territorier fortsætter.
I dokumentaren "Voldtægt som Krigsvåben" er krigen i Bosnien valgt som case. Efter tyve år står denne krig stadig klart i vores erindring, og den er en del af Europas historie, hvor også Danmark har spillet en rolle. Tidsperspektivet gør det muligt at eksponere konsekvenserne.
Når en kvinde voldtages, rammes hele familien. Den går i opløsning af skam og en ydmygelse, der senere udvikler sig til had og ønske om hævn.
Filmens tema bevæger sig i et absolut tabuområde, både personligt og politisk. Den skam, som de voldtagne kvinder bærer på, hænger fast og gennemsyrer hele samfundet og rammer de efterfølgende generationer. Det var jurister, læger, lærere, politikere, bønder, kvinder fra alle samfundslag der blev voldtaget - og piger helt ned til 12-års alderen. I vores dokumentar bygger vi problemstillingen op omkring et persongalleri og deres vidnesbyrd. De stærke som kæmper for et retsopgør og dem som nærmest er blevet til zombier og ikke kan komme videre i deres liv, på trods af, at der er gået så mange år. De har en fælles tragedie og en fælles følelse af, at bødlerne ikke bliver retsforfulgt for voldtægt. Filmen dokumenterer kvindernes tanker, fysiske tilstand og manglende juridisk opbakning.
Da krigen var forbi, blev de ansvarlige ikke dømt, hverken ved de lokale domstole og heller ikke ved det Internationale Krigsforbryder Tribunal i Haag (ICTY). Lovgivningen fokuserer ikke på de krigsvoldtagne kvinders situation, og uden en sådan juridiske retfærdighed har de svært ved at fortsætte livet og få deres selvværd tilbage. Det inficerer også de efterfølgende generationer.
Voldtægtsforbryderne fra krigen går frit omkring, mens kvinderne er bange for at vende tilbage til deres hjemegn. Under retssager om krigsforbrydelser bliver voldtægt konstant nedprioriteret. Vi følger hvordan krigsforbryderdomstolen i Haag nedprioriterer den voldtægtsforbrydelse, der blev begået mod en af dokumentarens hovedpersoner af en højtstående og berygtet officer fra krigens tid.
Den politiske verden i Bosnien så helst at kvinderne tav. Forsoning mellem de krigsførende parter er blevet deres kæphest. De 25.000-40.000 kvinder, som var udsat for massevoldtægt, står alene tilbage med deres fortvivlelse. Kun 61 krigsforbrydere er blevet dømt for voldtægt under krigen i det tidligere Jugoslavien. Systematisk massevoldtægt fortsætter som krigsstrategi i nutidens krige.
Emnet er komplekst, såvel menneskeligt som historisk og politisk. Vi har bygget vores dokumentar op omkring syv kapitler, syv uhyggelige eventyr. De syv eventyr er ikke nogen fantasifortælling. De er sandhed. En sandhed som føles umenneskelig, uvirkelig og uretfærdig.
"Hver dag mødes en gruppe kvinder i en forening beliggende i forstad til Sarajevo. Alle har de en fælles historie. Foreningen er filmens omdrejningspunkt og her finder vi filmens udspring. Under krigen på Balkan i årene 1992-1995 bliver mellem 40 - 50.000 kvinder, udsat for voldtægt. Voldtægt bliver brugt som krigsstrategi, på samme måde som vi er vidne til, gennem mange hundrede års krigshistorie. I filmen oplever vi, hvordan massevoldtægt ødelægger, ikke kun kvinderne som er udsat for voldtægt, men også hele familier og samfund i flere generationer. For disse ofre er juridisk retfærdighed det eneste håb om at opnå fornyet selvværd og integritet. Selv om det strider mod international gældende lovgivning, undervurderes voldtægt i efterkrigstidens retsopgør, og behandles som en af de mindre betydningsfulde krigsforbrydelser. Til dags dato er der kun faldet straf i ganske få sager, der omhandler seksuelle overgreb i krigssituationer. Dette uløste retslige dilemma spænder ben for den forsoningsproces, som er så vigtig for ofrene og for samfundet som helhed og det er lige netop her, at filmen har sit fokus. Mission Rape er en universel historie, som tager afsæt i Balkankrigen, men som kunne ske hvor som helst i nutidens krige. Det er en kreativ dokumentarfilm, som dykker ned i det altoverskyggende dilemma indenfor krigsret: Hvilken betydning har det for helingsprocessen, når dem der har forbrudt sig mod uskyldige kvinder ikke bliver dømt for deres handlinger?"
We invite you to watch, like and share a special 25 minute edition of the documentary “Mission Rape – A Tool of War” aimed at the worldwide conference ”Women Deliver” to be held in Copenhagen in May 2016. The documentary exposes the low priority of rape in courts of law in peacetime and in post-war trials. Any revenue from screening will go to "The Association against Rape as a Weapon of War" to support the victims of war-time rape.
Vær med på facebook
Bring videre LIKE & DEL
I FØLGE FN
- 50.000 kvinder, unge piger og mænd voldtaget under Balkankrigen
- 40.000 i Liberia
- 60.000 i Sierra Leone
- 250.000-500.000 i Rwanda
- I Republikken Congo bliver 48 kvinder voldtaget HVER TIME
IFØLGE AMNESTY INTERNATIONAL
Kvinder og unge piger på 14-15 år og endnu yngre
fra Yazidi minoriteten i Iraq bliver solgt som sex slaver
og misbrugt af Islamisk stat (IS) gruppen.
IS krigere bruger voldtægt som våben.
VOLDTÆGT I FREDS- OG KRIGSTID
Seksuelle krænkelser og voldtægt begået i hverdagens fredstid vokser til afskyelige størrelser under
væbnede konflikter og krigenes lovløshed.
IFØLGE DET KRIMINALPRÆVENTIVE RÅD
Der bliver begået ca. 4.000 voldtægter om året i Danmark
Kun 10% bliver anmeldt til politiet
IFØLGE STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED I DK
Ca. 3% af alle kvinder og 0,6% af alle mænd
har været udsat for sexuelle overgreb i Danmark
IFØLGE DET KRIMINALPRÆVENTIVE RÅD I DK
Der var 4700 voldtæger og forsøg på voldtægt.
890 anmeldte til politiet.
Kun 94 voldtægtsforbrydere blev dømt.
IFØLGE AMNESTY INTERNATIONAL I DK
Den nuværende lovgivning og retspraksis gør det svært a dømme i sager om voldtægt.
Sex skal ske frivilligt!
Vejen til større retssikkerhed er at skrive krav om samtykke ind i loven.